Egy növény, három tea fajta. Mi a különbség köztük? Oly gyakran találkozunk ezzel a kérdéssel, hogy megérdemelt egy külön blogbejegyzést. Nézzük hát!
A feldolgozásról
Tudtad, hogy a fehér, a zöld és a fekete tea három fajtája valójában ugyanabból a növényből származik? Ez a növény a Camellia Sinensis, amely Japán déli részén, Koreában és Kína déli felén, egészen Északkelet-Indiáig terjedő területen őshonos.

A feldolgozás módja dönti el, hogy melyik tea lesz fekete, zöld vagy fehér tea.
A döntő tényező az úgynevezett fermentáció. Ez nem a szokásos értelemben vett fermentáció, hanem egy oxidációs folyamat. A tealevél sejtes enzimjei és egyéb összetevői az oxigén hatására aktiválódnak, ez a tea elszíneződéséhez vezet. A fekete tea például ebben a folyamatban nyeri el jellegzetes barna-fekete színét.
A fekete teával ellentétben a zöld teát a betakarítás után gőzzel kezelik, s ez hatástalanítja az oxidációt. A levelek olajzöldek maradnak, és a tea jellegzetes, enyhén zöld színt kap.
A zöld teához hasonlóan a fehér tea esetében is megszakítják a fermentációt. A levelek csak rövid ideig oxidálódnak, majd megszárítják őket, ez adja a tea nagyon jellegzetes karakterét. A fehér tea a nevét a finom fehér „pelyhéről” kapta, amely a tealeveleket borítja, és szinte ezüstös megjelenést kölcsönöz nekik. A tea azért is szokatlan, mert csak a teanövény virágbimbójának felső leveleit használják fel, amelyeket különleges fény- és légköri körülmények között, óvatosan szárítanak.

Kóstold végig a YOGI TEA® kínálatát
A fekete tea már évszázadokkal ezelőtt is az ázsiai teakultúra szerves része volt, ma világszerte a legnépszerűbb tea fajták közé tartozik. Magas koffeintartalma miatt gyakran a kávé alternatívájának tekintik. A fekete tea íze kellemesen kesernyés és aromás.
A YOGI TEA® Fekete Chai bio teában fekete teát használunk.
A fekete tea (Assam) India északi részén, az azonos nevű régióban terem. Kizárólag kézzel szedik, és lágy, malátás és édes karakterrel rendelkezik. Robusztus és fűszeres íze miatt világszerte az egyik leggyakrabban fogyasztott tea fajta.
Assam tea található a YOGI TEA® Pozitív energia bio tea tőzegáfonyával és hibiszkusszal termékben.
A fehér teát korábban csak a kínai császári udvar használhatta – finom aromája, lágy és enyhe íze, valamint bonyolult feldolgozása miatt ma is a világ egyik legértékesebb tea fajtájának tartják számon.
A fehér teát a YOGI TEA® Bio Fehér tea aloe verával termékben használjuk.
A tencha zöld tea egy prémium japán tea fajta. Az élénkzöld tencha levelek az ottani teatermés mindössze 1%-át teszik ki, és a különleges matcha tea alapjául szolgálnak. Páratlan minőségét egy bonyolult feldolgozási módszerrel nyeri el. A tenchát a szüret előtti utolsó hetekben, valamint a speciális szárítókemencékben történő szárítás során árnyékolják, így fejlődnek ki a benne lévő értékes összetevők.
Tencha zöld teát kóstolhatsz a YOGI TEA® Bio zöld tea matchával és citrommal termékünkben.
A sencha nevet viselő zöld tea a „zöld tea királyi fajtájaként” is emlegetik. Egyesíti a teanövény legjobb tulajdonságait, és friss, jellegzetes ízzel rendelkezik.
Sencha zöld teával a Zöld Chai bio tea, a Bio zöld tea gyömbérrel és citrommal, az Energizáló bio zöld tea, a Zöld Egyensúly bio tea, valamint a Bio zöld tea matchával és citrommal teáinkban találkozhatsz.