Egy csésze kultúra

A teázás nem csupán egy korty délutáni pihenés, kényelem, hanem egy szertartás, egy művészet, ami a kultúrát egyedi módon jelképezi.
Mindenki hallott már a brit teadélutánokról, ebben a cikkben azonban körbejárjuk más kevésbé ismert kultúrák teázási szokásait is.

Brit teadélután

Nagy-Britanniában a tea több mint ital; ez egy életforma, ami a kultúra megfogó része. A hagyományos „délutáni tea” kedvelt rituálé, ami a mindennapi élet szerves részévé teszi. A britek a fekete teát kedvelik, amelyet gyakran egy kis tejjel és egy csipetnyi cukorral fogyasztanak. Nem mindegy azonban, hogy tejet, vagy tejsűrítményt használunk. Az utóbbinak sokkal karakteresebb íze van, így a fekete teákat kellemesen kiegészíti. Ennek ellenére ez azonban sokak számára megbotránkoztató, nehezen egyeztetik össze a tejes krémes ízt a tea karakteres jegyeivel. Emellett viszont Angliában más okból kifolyólag van nézeteltérés, hiszen nehezen döntik el, vajon a tejet, vagy a teát érdemes először a pohárba önteni.

Kínai ősi tea művészet

Kínában nagy erény a pontosság, a türelem, odafigyelés, ez pedig a teázás során is fontos, hiszen a tökéletes tea elkészítése hosszadalmas folyamat lehet. Kínában a mindennapok része a tea fogyasztás, ezt Gong-Fu Cha “teaszertartásként” ismerhetjük, azonban ez a hiedelmekkel ellentétben ez egy hagyományos és ősi művészet, a teakészítés egy kifinomult módja, nem pedig szertartás. Ennek megfelelően Kínában annyi teát fogyasztanak, hogy az exportra nem marad elég, így nem Kínát tekintjük a legbefolyásosabb “tea nagyhatalomnak”.

Japán precíz szertartás

A japán teakultúra megtestesítője a teaszertartás, avagy a “Tea útja”, amelynek középpontjában a matcha, a közismert, por állagú zöld tea áll. Ez méltán nevezhető szertartásnak, hiszen a teakészítés közbeni elrévülés nagyon fontos. A nyugodt környezet és a megfontolt mozdulatok mind a zen elveit tükrözik, ez pedig egy meditatív tevékenység, amely a japán kultúrát nagyban jellemzi.

Indiai fűszeres Chai

India híres a sokak szerint megosztó chai-teáról, amely ízlés szerint tejjel is készíthető. A masala chai, a fekete tea és az olyan fűszerek, mint a kardamom, a gyömbér és a szegfűszeg keveréke az egész világon elterjedt, és egyre nagyobb teret hódít magának karakteres ízeivel. A chai tea az Indiai közösségi élményt és az indiai kultúra melegségét testesíti meg, már a 12. századtól, és töretlenül halad előre.

Marokkói habos-babos menta

A marokkói tea egy igazi forró szomjoltó. Az Atay b’nahna vagyis a marokkói menta tea elkészítése az előzőekhez hasonlóan szertartásos lépésekből áll, és édes rózsa vagy narancsvirágvízzel ízesítik, végül pedig igazán színes és díszes poharakban tálalják. Marokkóban a tea a vendégszeretet jelképe is egyben.

Török tulipán

Törökországban a fekete tea (çay) a legnépszerűbb. Tulipán alakú pohárban szolgálják fel, gyakran kockacukorral. A tea főzés után is nagyon erős, ezért forró vízzel tovább hígítják. Törökországban évszaktól és napszaktól függetlenül szívesen fogyasztják, hiszen igazi kapcsolati szimbólum. Több ízesítésben, akár por formában is sok helyen árulják.

Összegzésképp elmondható, hogy minden tea karakteres, azonban kultúrától, egyéntől függően változik. Nem csak az íze, hanem az elkészítés lépései is magukba foglalják azt a tea élményt, amit sok helyen szertartásként kezelnek, míg máshol a napi rutin része. Miközben teánkat isszuk érdemes belegondolni, mekkora utat tett meg a növény, amely jótékony hatásaival együtt segít kiszakadni a szürke hétköznapokból.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük